ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2019

XΟΡΩΔΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΡΜΟΝΙΑ

Κανονισμός 2019  pdf

37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας

25ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιακής Μουσικής

Πρέβεζα, 4 - 7 Ιουλίου 2019

 

Η Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία» σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις του 37ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας, στα πλαίσια του οποίου θα διενεργηθεί και ο 25ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιακής Μουσικής, από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου 2019 στην Πρέβεζα.

 

Οργανωτική Επιτροπή

 

Απόστολος Αντωνίου, πρόεδρος

Γεώργιος Καρδούτσος, αντιπρόεδρος

Χριστίνα Κίτσου, γενική γραμματέας

Βασιλική Σαρρή, ταμίας

Αλέξανδρος Τέφας, μέλος

Ιωάννα Κώτση, μέλος

Κοσμάς Κορωναίος, μέλος

 

Ταυτότητα του 37ου Δ. Χ. Φ. Πρέβεζας

 

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας ανοίγει για 37η συνεχόμενη φορά την αυλαία του. Για 25η συνεχή χρόνια θα πραγματοποιηθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιακής Μουσικής (Δ. Δ. Χ. Μ.). Ο 25ος Δ. Δ. Χ. Μ. έχει σαν σκοπό την καθιέρωση και εδραίωση του θεσμού, με στόχο την προαγωγή της χορωδιακής μουσικής, την ανάπτυξη του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου και την καλλιέργεια του μουσικού αισθήματος.

Περίπου 350 χορωδίες από όλο τον κόσμο έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του, ενώ κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες από την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο έχουν κατά καιρούς κοσμήσει το πάνελ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του. Σήμερα, συγκαταλέγεται ως ένα από τα εγκυρότερα φεστιβάλ και διαγωνισμούς στην Ευρώπη με διεθνή ακτινοβολία και κύρος.

 

Σημεία ιδιαίτερης προσοχής

 

 • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής λήγει την 1 Μαΐου 2019.

 • Στον 25ο Δ. Δ. Θ. Μ. μπορούν να λάβουν μέρος μόνο ερασιτεχνικές χορωδίες (αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει και για τους μαέστρους).

 • Οι εκδηλώσεις του διαγωνιστικού μέρους πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μ. Πρέβεζας, ενώ οι υπόλοιπες φεστιβαλικές εκδηλώσεις γίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης μας, όπως το Δημοτικό Κηποθέατρο, το Ωδείο της Αρχαίας Νικόπολης, το Θέατρο Βράχων στο Νταμάρι του Αγίου Θωμά, κ. α.

 

1ο μέρος: 25ος Διεθνής Χορωδιακός Διαγωνισμός Χορωδιακής Μουσικής

 

Κατηγορίες του διαγωνισμού

 

Τα χορωδιακά συγκροτήματα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε παραπάνω από μία κατηγόριες. Σε περίπτωση που μία χορωδία επιθυμεί να λάβει μέρος σε περισσότερες από μία κατηγορίες, θα πρέπει να συμπληρώσει ξεχωριστή αίτηση συμμετοχής για κάθε κατηγορία που θα συμμετέχει.

Οι διαγωνιστικές κατηγόριες έχουν ως εξής:

 • Κατηγορία A: Μικτές Χορωδίες με ελάχιστο όριο 22 μέλη. Μέγιστο όριο απεριόριστο.

 • Κατηγορία B: Χορωδίες Όμοιων Φωνών (ανδρικές ή γυναικείες) με ελάχιστο όριο 22 μέλη. Μέγιστο όριο απεριόριστο.

 • Κατηγορία C: Παιδικές Χορωδίες με ελάχιστο όριο 22 μέλη. Μέγιστο όριο απεριόριστο (ανώτατο όριο ηλικίας: 17 έτη).

 • Κατηγορία D: Χορωδίες Δωματίου (μικτά, ανδρικά ή γυναικεία σύνολα) με μέγιστο όριο 20 μέλη.

 • Κατηγορία E: Νεανικές Χορωδίες (μικτές ή γυναικείες) με ελάχιστο όριο 22 μέλη. Μέγιστο όριο απεριόριστο. (ανώτατο όριο ηλικίας: 25 έτη).

 • Κατηγορία F: Χορωδίες όλων των ειδών με ελεύθερο πρόγραμμα.

 

Διεθνής Κριτική Επιτροπή (Δ.Κ.Ε.)

 

Οι διαγωνιστικές εκτελέσεις θα βαθμολογηθούν από τουλάχιστον 3μελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή (Δ. Κ. Ε.), που θα απαρτίζεται από διάσημους Έλληνες και ξένους μουσικούς.

Κάθε εκτέλεση έργου θα αξιολογείται και θα βαθμολογείται σύμφωνα με τα  παρακάτω κριτήρια:

 • Τεχνική υποδομή (ρυθμός, άρθρωση, ήχος),

 • Βαθμός δυσκολίας των έργων,

 • Τονική ακρίβεια,

 • Ερμηνεία (καλλιτεχνική εκτέλεση), &

 • Υφολογική πιστότητα.

 

Η Δ. Κ. Ε. Θα βαθμολογήσει την συνολική τεχνική κατάρτιση και εμφάνιση της χορωδίας λαμβάνοντας υπόψη της, τόσο την επιλογή του διαγωνιστικού ρεπερτορίου, όσο και την ικανότητα της χορωδίας να επικοινωνεί με το κοινό της. Τα αποτελέσματα της Δ. Κ. Ε. θα είναι τελεσίδικα και απρόσβλητα από κάθε πλευρά.

 

Ρεπερτόριο

 

Οι συμμετέχουσες χορωδίες των κατηγοριών A, B, D και E οφείλουν να προετοιμαστούν σε ένα πρόγραμμα 15 – 20λεπτών,το οποίο θα είναι σε "a cappella" μορφή με ελεύθερη επιλογή τονικότητας καθορισμένης εκ των προτέρων. Στο πρόγραμμα θα πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 1 (ένα) θρησκευτικό έργο γραμμένο πριν το 1800(αναγέννηση – μπαρόκ),1 (ένα) θρησκευτικό έργο γραμμένο από το 1800 – 1950 (ρομαντισμός – πρώιμος υπερρεαλισμός), 1 (ένα) θρησκευτικό έργο γραμμένο μετά το 1950, καθώς και 1 (ένα) φολκλορικό έργο από τη χώρα προέλευσης της κάθε χορωδίας. Φυσικά, κάθε χορωδία μπορεί να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και άλλο θρησκευτικό έργο οποιασδήποτε περιόδου, πάντα μέσα στο χρονικό όριο των 15 – 20 λεπτών.

Για τις συμμετέχουσες παιδικές χορωδίες της κατηγορίας C, ισχύουν όλα τα ανωτέρω με την εξαίρεση ότι δύο από τα κομμάτια ελεύθερης επιλογής μπορεί να είναι με συνοδεία οργάνου (πιάνου, κλπ ).

Για την κατηγορία F, κάθε χορωδία μπορεί να αποδώσει ότι είδους πρόγραμμα επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε χορωδία να ερμηνεύσει το ρεπερτόριο που εκφράζει τη λειτουργία της. Καλό θα είναι, βέβαια, να μην περιορίζεται μόνο σε ένα είδος αλλά να αποδίδει όσο το δυνατόν επαρκώς την ικανότητα της χορωδίας να ερμηνεύει χορωδιακά έργα διαφορετικού στυλ και περιόδων, ή και κρατών ακόμη. Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την αξιολόγηση θα δοθεί στην ερμηνεία, στο βαθμό δυσκολίας καθώς και στην ακριβή απεικόνιση του χαρακτήρα των χορωδιακών έργων, ανάλογα πάντα με το καλλιτεχνικό επίπεδο της χορωδίας. Οι εμφανίσεις μπορεί να είναι είτε “a cappella” είτε με τη συνοδεία οργάνων.

 

Σημείωση: Στους χώρους των συναυλιών δίνεται η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικού πιάνου.

 

Βαθμολόγηση / Μετάλλια

 

Η Δ. Κ. Ε. θα απονείμει μετάλλια στις χορωδίες που θα λάβουν την ακόλουθη βαθμολογία:

Από 90,00 έως 100,00 βαθμούς, χρυσό μετάλλιο

Από 80,00 έως 89,99 βαθμούς, άργυρο μετάλλιο

Από 70,00 έως 79,99 βαθμούς, χάλκινο μετάλλιο

 

Βαθμολόγηση / Χρηματικά Έπαθλα

 

Τα ακόλουθα χρηματικά έπαθλα θα απονεμηθούν στις χορωδίες με χρυσό μετάλλιο και πρώτο βραβείο στην κατηγόρια τους, που ισοδυναμεί με την υψηλότερη βαθμολογία κάθε κατηγόριας:

 

Κατηγορία A: 500€ και 1ο Βραβείο

Κατηγορία B: 400€ και 1ο Βραβείο

Κατηγορία C: 400€ και 1ο Βραβείο

Κατηγορία D: 300€ και 1ο Βραβείο

Κατηγορία E: 400€ και 1ο Βραβείο

Κατηγορία F: 400€ και 1ο Βραβείο

 

Βαθμολόγηση / Ειδικά Βραβεία

 

H Δ. Κ. Ε. διατηρεί το δικαίωμα να αποδώσει και αλλά ειδικά βραβεία, που μπορεί να αφορούν:

 • Την καλύτερη εκτέλεση από τις ελληνικές χορωδίες

 • Την καλύτερη εκτέλεση ορθόδοξου ύμνου

 • Την καλύτερη εκτέλεση φολκλόρ

 • Την καλύτερη διεύθυνση, κ.τ.λ.

 

Τελετή βράβευσης

 

Η ανακοίνωση και απονομή των βραβείων, διπλωματών, μεταλλίων και χρηματικών επάθλων θα λάβει χώρα σε ειδική τελετή ενώπιον κοινού και επίσημων στη διάρκεια της τελετής λήξης του φεστιβάλ. Οι χορωδίες που θα εμφανιστούν θα επιλεγούν αυστηρά από την Κριτική Επιτροπή και θα ερμηνεύσουν 1 έως 2 τραγούδια από αυτά που θα υποδείξει η Κριτική Επιτροπή.

 

Συναυλίες εκτός διαγωνισμού

 

Στις συναυλίες εκτός διαγωνισμού μπορεί να συμμετέχουν και χορωδίες που δεν θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Ο τόπος και ο χρόνος θα καθορίζονται από την οργανωτική επιτροπή, θα αποδίδονται έργα ελεύθερης επιλογής, «a cappella», διάρκειας 10-15 λεπτών. Το πρόγραμμα των εμφανίσεων θα ανακοινωθεί ύστερα από επικοινωνία και συνεννόηση με τις συμμετέχουσες χορωδίες

 

Διαδικασία αίτησης συμμετοχής

 

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής λήγει οριστικά την 1η Μαΐου 2019.

 

Κάθε χορωδία θα πρέπει να προσκομίσει:

 • Αίτηση, πλήρως συμπληρωμένη

 • Πρόσφατη ηχογράφηση (σε CD ή 7 αρχεία MP3 μέσω e-mail)

 • Το ρεπερτόριο για το διαγωνισμό με την σειρά απόδοσής του , η οποία δεν θα μπορεί να αλλάξει.

 • Έξι (6) παρτιτούρες από κάθε έργο σε πρωτότυπη μορφή(δεν επιστρέφονται)

 • Βιογραφικό σημείωμα της χορωδίας και του μαέστρου (στα ελληνικά και τα αγγλικά σε περίπου 250 λέξεις)

 • Μια (1) φωτογραφία της χορωδίας και του μαέστρου(σε υψηλή ανάλυση)

 

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σταλούν στην ακόλουθη διεύθυνση:

 

Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία»

Ταχυδρομική Θυρίδα 29 - 481 00 Πρέβεζα

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και στα ακόλουθα:

 

Τηλ.: (2682) 0 24915 / 0 29852

Fax: (2682) 0 29852

Κιν.: 697 30 50 626

E-mail: armonia4@otenet.gr, prevezachoralfestival@gmail.com

 

Ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο http://www.armoniachoir.gr/festival/el/ ή http://prevezafest.blogspot.gr ή https://www.facebook.com/InternationalChoralFestivalOfPreveza/

 

 

Εγγραφή – Δικαίωμα συμμετοχής

 

Όσες χορωδίες επιλεγούν για να συμμετέχουν από την Οργανωτική Επιτροπή, θα πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να καταβάλλουν το ποσό των 150,00€ ως προκαταβολή έναντι των οργανωτικών εξόδων που θα προκύψουν.

Κάθε χορωδία που θα συμμετέχει στο φεστιβάλ ή στο διαγωνισμό ή και στα δύο μαζί θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 30€ κατά άτομο συμπεριλαμβανομένων μαέστρου, λοιπών μουσικών και συνοδών ως δικαίωμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Στο ανωτέρω ποσό ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ το κόστος διαμονής ή διατροφής. Συνεπώς, λίγο πριν τις 31 Μαΐου 2019 θα υπολογίζεται το συνολικό κόστος συμμετοχής κάθε χορωδίας σύμφωνα με τον αριθμό συμμετεχόντων που θα δηλώνει και έτσι θα βγαίνει το τελικό ποσό συμμετοχής αφού θα αφαιρείται και η προκαταβολή των 150,00€.

Τα τέλη εγγραφής, μπορεί να αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση του Φεστιβάλ ή να κατατίθενται στον παρακάτω λογαριασμό τραπέζης:

 

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος - Χορωδία Πρέβεζας “Αρμονία”

Αριθμός λογαριασμού: 448/480188-16

Swift Code – Bic: ETHNGRAA

IBAN: GR 7201 1044 8000 0044 8480 18816

 

Διαδικασία Επιλογής

 

Μόνο οι χορωδίες που θα αποστείλουν πλήρη φάκελο θα αξιολογηθούν. Φυσικά, η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα γεννηθούν, καθώς και να προσφέρει χρήσιμες υποδείξεις προς τις συμμετέχουσες χορωδίες.

Με την παραλαβή όλου του απαραίτητου υλικού, ο φάκελος θα αξιολογείται και η αιτούσα χορωδία θα ενημερώνεται άμεσα για το αν θα γίνεται αποδεκτή ή όχι στο φεστιβάλ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιλογή θα δοθεί στην επιλογή του προτεινομένου ρεπερτορίου καθώς και στο CD που θα στείλουν οι υποψήφιες χορωδίες.

 

 

 

Όροι συμμετοχής

 

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής λήγει οριστικά την 1η Μαΐου 2019.

Το δικαίωμα συμμετοχής επιστρέφεται στις αιτηθείσες χορωδίες μόνο όταν δεν επιλεγούν από την Οργανωτική Επιτροπή για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, δεν επιστρέφεται.

Η αναπαραγωγή και η εκτέλεση χορωδιακών έργων προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η οργανωτική επιτροπή δεν είναι σε θέση να το ελέγξει αυτό και για αυτό δεν φέρει καμία ευθύνη για την εκτέλεση έργων που δεν συμβαδίζουν με την κείμενη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις συμμετέχουσες χορωδίες.

Η συμμετοχή στο φεστιβάλ, σημαίνει και την συνολική αποδοχή των παραπάνω όρων.

Η οργανωτική επιτροπή φέρει το δικαίωμα να αλλάξει κάτι από τον κανονισμό, μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί και ανυπέρβλητοι λόγοι.

 

 

 

2ο μέρος: Συμμετοχή εκτός διαγωνισμού -

Για χορωδίες που δεν επιθυμούν να διαγωνιστούν αλλά θέλουν να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ.

 

Εισαγωγή

 

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας είναι ένας θεσμός υψηλής καλλιτεχνικής αξίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο της χορωδιακής μουσικής. Περισσότερες από 350 χορωδίες από όλο τον κόσμο έχουν τραγουδήσει στη σκηνή αυτού του Φεστιβάλ και πολλές καλλιτεχνικές προσωπικότητες έχουν τιμήσει την κριτική επιτροπή με την παρουσία τους, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων.

Συμμετοχή

Όλα τα είδη χορωδίας μπορούν να λάβουν μέρος στο μη-διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ. Με γνώμονα τη διάδοση του Φεστιβάλ διεθνώς, σας εγγυόμαστε ότι θα βρείτε έναν ελκυστικό προορισμό που συνδυάζει την υψηλή καλλι